несътьрпимыи

несътьрпимыи
НЕСЪТЬРПИМЫИ (12) пр. Нестерпимый, невыносимый:

помысли... огнѧ несътрьпимааго рѣка клокочѫшти˫а. и тьмами ан҃глы окрьстъ прѣстола прѣсто˫ашта. и чл҃вчьскъ вьсь родъ испытаѥмъ. Изб 1076, 91; люта и несътьрпима печаль въсѣ˫авъшисѧ ѹмъ възмѹтить зълѣ. (ἀφόρητος) КЕ XII, 30б; толикѹ имѧше болѣзнь нестерпимѹ (ἀνύποιστον) ГА XIIIXIV, 138а; какѹ мѹкѹ не въсприимѹть. и сѹдъ несътерпимыи. ПНЧ XIV, 21г; не приводѧт ли насъ видѣти страшнаго оного. и непрекословеснаго судища того... нестерпимаго велика(г) || осужень˫а (ἀδέκαστον) ФСт XIV, 228229; нѣции ѹбо бес покрова претерпѣвше. пламѧнемь зно˫а. и зимою нестерпимою... бѣду приемлюще. (ἀγρίοις) ЖВИ XIVXV, 50в;

несътьрпимо средн. в сост. сказ.:

[судище] ѥмѹ же и предъстати тъкмо страшьно ѹбо и несътьрпимо. (ἀνύποιστον) ЖФСт XII, 165;

|| непреодолимый:

˫Аже днь(с) доброрастьныи тѣломъ. и ѹтолъстѣвъ пищами... и възрастъ имѣ˫а гордъ, ‹и› ѹстремлениѥ нестерпимо. ѹтро то самъ предълежитъ, или старостью исъхъ (ἀνυπόστατος) Пч к. XIV, 92 об.:

|| непобедимый:

˫Акоже кто имъ льва, гордаго и грознаго его зьрѧ, и потомъ постригъ его гривѹ, и исторгавъ ѥго зѹбы. и ѿрѣзавъ ногти, срамна ѥго створить и смѣшна, древле страшнаго и нестерпимаго (ἀφόρητος) Пч к. XIV, 10.


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Игры ⚽ Нужно решить контрольную?

Полезное



Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»